Pirotehnička sredstva i ljubimci

Doček nove godine je uvijek popraćen korištenjem pirotehničkih sredstava. Bacaju se petarde, pušta se vatromet, noć ispunjava mnoštvo različitih zvukova, boja, oblika.

I dok se ljudi zabavljaju, a zvuk pirotehničkih sredstava odzvanja ulicama psi i mačke proživljavaju težak stres.

Naši dragi ljubimci čuju nekoliko puta bolje od nas pa buku pirotehničkih sredstava doživljavaju kao bol, a zbog različitih vibracija, zvukova, bljeskanja i mirisa proživljavaju i strah.

Neki psi, naprimjer lovački, su naviknuti na zvukove i miris koji prate pucnjavu pa se neće toliko bojati pirotehničkih sredstava, ali to ne vrijedi za većinu pasa.

Većina pasa je strahovito uznemirena, laju, cvile i tresu se jer je za njih prirodno da se boje glasnih zvukova i bijeg od buke je prirodni instinkt za preživljavanje.

Nekoliko korisnih savjeta kako ublažiti traumatično iskustvo za svog ljubimca

  1. Osigurajte dovoljno vježbe za psa tokom dana tako da potroši višak energije koju ima.
  2. Nemojte ga voditi u šetnju ili na doček kada se najviše puca, a ako idete u šetnju neka obavezno bude na povodcu sa identifikacijskom karticom na ogrlici u slučaju da pobjegne.
  3. Odvezite ljubimca k prijatelju ili rođaku gdje se ne planira bacanje i puštanje pirotehničkih sredstava.
  4. Pucanje može dezorijenirati ljubimce i zavući će se u svakava skućena mjesta, u garažu ispod polica, radnog stola ili u kupaonicu u kadu . Napravite sigurno okruženje za ljubimca, ako ste u mogućnosti zatvorite rolete na prozorima i pokrijte ga sa dekom, pojedini psi se tako smire.
  5. Možda će probati pobjeći pa zatvorite prozore i vrata, a ako ste vani s njime držite ga čvrsto na povodcu.
  6. Komunicirajte sa psom. Psi komuniciraju preko energije i pratit će vas za znakove kako se ponašati. Ako vi budete smireni tijekom pucnjave i oni će biti mirniji.
  7. Ako niste vlasnik životinje, imajte na umu da ih se ljubimci jako boje te se suzdržite od te ionako opasne zabave.