Zanimljivosti

GLODAVCI U VOZILU

Drago Vincek mag. sanit. ing. DDD
Hero image

Tijekom zime glodavci često traže sklonište u vozilima. Unutar vozila je mračno, ima puno rupa za skrivanje, zaštićeni su od hladnoće i predatora i ima puno materijala za glodanje...nastavite čitati »

OSE I STRŠLJENI

Drago Vincek mag. sanit. ing. DDD
Hero image

Ose i stršljeni pripadaju porodici osa. Korisni su kukci u ekosustavu jer sudjeluju u regulaciji nekih drugih štetnih vrsta kukaca kojima prehranjuju svoje ličinke, ali grade gnijezda u neposrednoj blizini čovjeka i u slučaju nekontrolirane najezde mogu ugroziti zdravlje ljudi...nastavite čitati »

HEMOBARTONELOZA (ZARAZNA ANEMIJA MAČAKA)

Sonja Kranjčec dr. vet. med. veterina
Hero image

Hemobartoneloza (zarazna anemija mačaka) je zarazna bolest uzrokovana mikoplazmom M. haemofelis koja napada crvene krvne stanice (eritrocite). Javlja se slabost, depresija, smanjeni apetit, smanjena aktivnost, blijedilo sluznica, ponekad i žutica, te splenomegalija (povećana slezena)...nastavite čitati »

PIROTEHNIČKA SREDSTVA I LJUBIMCI

veterina
Hero image

Doček nove godine je uvijek popraćen korištenjem pirotehničkih sredstava. Bacaju se petarde, pušta se vatromet, noć ispunjava mnoštvo različitih zvukova, boja, oblika. I dok se ljudi zabavljaju, a zvuk pirotehničkih sredstava odzvanja ulicama psi i mačke proživljavaju težak stres...nastavite čitati »

HORMONI

Nikolina Kralj dr. vet. med. veterina
Hero image

50-tih godina 20-tog stoljeća počinje zloupotreba raznih tvari koje polučuju anaboličke učinke. Te tvari rezultiraju povećanim zadržavanjem dušika, sintezom proteina i razgradnjom masti, bez obzira na mehanizam djelovanja njihov krajnji rezultat je brži i veći rast životinja te bolja organoleptička svojstva mesa...nastavite čitati »

ZOONOZE

Nikolina Kralj dr. vet. med. veterina
Hero image

Od davnina covjek živi u suživotu s prirodom. Životinje je kod čovjeka pronašla zaštitu i hranu, a čovjek meso, mlijeko, krzno, perje. S vremenom se to mijenjalo i danas taj odnos uključuje i emocije, najčešće je to sa našim kućnim ljubimcima...nastavite čitati »